Kaupassa käynnin vaativin vaihe on pullonpalautus. Olemme tietenkin tyytyväisiä, että pulloja voi palauttaa, ihan riittävästi tämä kaupunki tuottaa jätettä muutenkin. Palautus koskee vain olutpulloja, muoviset limu- ja vesipullot menevät kaikki roskiin. Kaupoissa pullonpalautus on normaalisti yhdistetty sekalaiseen palvelupisteeseen, missä voi siis hoitaa yhtä sun toista asiaa, esim. viralliset kuitit. Kassakuitit eivät siis sinällään ole kirjanpitokelpoisia, vaan kassakuitin kanssa jonotetaan tuohon palvelupisteeseen, jossa sitten kirjoitetaan virallinen kuitti, usein tietenkin käsin. Suurin osa asiakkaista onkin noita kuittiasiakkaita ja sehän kestää. Pullonpalautusta harrastavat vain harvat, kuten me.

Eilen kävimme lähimarketissamme, mukana koppa tyhjiä Corona-pulloja. Palautus kävi sukkelasti ja saimme pulloista hyvityskuitin. Joskus palautus annetaan käteisenä, joskus pitää allekirjoittaa erillinen anomus, kaupasta riippuen. Unohdimme esittää hyvityksen kassalla, mutta muistimme sen heti ostokset maksettuamme. Selitimme, että emme käyttäneet hyvitystä, sillä myynnissä ei ollut Coronaa, emmekä halunneet tilalle muuta. Kysyimme, kauanko kuitti on voimassa, että josko lähipäivinä palaisimme Coronaa ostamaan, sitten kun sitä taas on myynnissä. Selvisi, että kuitti tulee ehdottomasti käyttää samalla reissulla, ja lisäksi sillä tulee ostaa samaa tavaraa tilalle. No kuinkas se käy, kun samaa tavaraa ei ole myynnissä, ihmettelimme. Jaa no sitten otatte nämä tyhjät pullot takaisin ja annatte kuitin takaisin, oli ratkaisu.

Syksy taitaa täällä tarkoittaa kesää. Sateet ovat nyt suurimmaksi osaksi ohi ja aurinkokin paistelee päivisin ja lämmittää mukavasti. Vuodenaikojen nimet pitäisi täällä pistää ihan uuteen järjestykseen! Niin kuin moni muukin asia...