Eilen oli kaikkien Meksikon äitien suuri päivä. Äitiä juhlitaan täällä oikein kunnolla ja monille tämä päivä on vapaapäivä. Me emme vieläkään ole onnistuneet päättämään, minkä maan kalenterin mukaan näitä tällaisia päiviä juhlimme, ja usein käykin niin että koulussa tehdyt lahjat jäävät ainoiksi, mikä ei ole tuntunut ketään ainakaan tähän mennessä haittaavan. Niinpä tälläkään kertaa minua ei viety hienoon ravintolaan syömään, vaan jalkapallo-otteluun. Toki olin itse tämän vaihtoehdon valinnut. Kävi nimittäin niin, että Aguascalientes-kaupungin joukkue Necaxa oli edennyt Copa Libertadores -turnauksessa puolivälieriin ja sai vastaansa uruaguaylaisen Nacional-joukkueen. Aguascalientesin stadionilla sattuikin olemaan samaan aikaan Shakiran konsertti, joten peli pelattiin täällä pääkaupungissa Aztecalla ja yleisöin houkuttelemiseksi paikalle lipujen hinnaksi oli määritelty 10 pesoa. Siis alle euron!

Puoli-ilmainen lippu sisälsi vapaavalintaisen paikan. Ajauduimme ihan vahingossa Nacionalin kannattajille varatulle alueelle, jota vartioivat joka puolellta kypäräpäiset kilvin varustautuneet poliisit. Kannattajia ei suurta joukkoa ollut, joten katsomossa oli sopivasti tilaa ja jäimme sinne. Jouduimme hieman selittelemään poliiseille, että kyllä ihan oikeasti kannatamme Nacionalia, en tiedä näytimmekö muka enemmän Necaxan kannattajilta. Peli oli aika tylsä, Nacionalille riitti tasapeli jatkoon pääsyyn joten se ei tosissaan edes yrittänyt hyökätä. Aivan viime minuuteilla onnistuivat kuitenkin tekemään maalin, ja silloin alkoi yläpuoleltamme lennellä päällemme kaikkea mahdollista kiinteää ja nestemäistä ainetta, pääasiassa olutta ja pahvisia mukeja. Saimme tosi kivan ja haisevan suihkun ja jouduimme odottelemaan aika kauan muun yleisön poistumista ennen kuin poliisit uskalsivat päästää meidät liikkeelle. Nyt ymmärrän, miksi stadionin sisäänkäynnissä kiellettyjen aineiden ja tavaroiden listalla on myös aseet!

Lähtö on taas käsillä ja tilanne tuttuakin tutumpi: kaikki on vielä kesken! Kaipa tästä taas kerran matkaan kuitenkin päästään.